torsdag 3 september 2009

Hur du rostar kaffe hemma!

Fler och fler har börjat intressera sig för att rosta sitt eget kaffe hemma i köket.
Råkaffe har vi gott om, Kenya AA, Etiopiskt Yirgacheffe & Rwanda Gatsinga. Alla tre är afrikanska bönor som skiljer sig i smak och karaktär. Ingen av dessa bör rostas alltför hårt utan med kärlek till ett mellanmörk får att få fram sina rätta karaktärer.

Hur gör jag då?

Rostningen innebär grovt att man utsätter råkaffet för cirka 220 grader i cirka 15 minuter, men i verkligheten är rostning av kaffe ett hantverk som kräver stor precision och känsla. När man rostar kaffe frigör man de eteriska oljor och aromer som finns i cellerna, man bryter även ner cellulosa och sammansatta sockerarter till andra och enkla sockerarter, som ger sötma i kaffet. Värmen startar också andra reaktioner i kaffet som bland annat ökar koffeinhalter med cirka tio gånger, och tar fram syror som ger smak åt kaffet. Under rostningen kommer kaffet att förlora cirka 20% av sitt vatten, samt svälla med cirka 60%. Olika typer av rostningar ger olika resultat; ju längre tid och högre temperatur på bönan desto mörkare rostning.

Prova dig fram i ugnen, var noggran med att övervaka bönornas rostning, det kan gå på sekunder och allt är förstört och deppa inte om det tar något kilo eller två innan du hittar just din temperatur och tid för ditt kaffe. Det är väl värt mödan.

Observera att ofta röra om bönorna i den djupa plåten i ungen så bönorna inte fastnar, bränns eller hamnar utanför.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar