måndag 31 augusti 2009

Kukicha



Kukicha är en av de lägre kvalitérna av japanska teer och består till största delen av kvistar från tebusken och några enstaka teblad.
Smaken däremot är verkligen inte typisk för ett japanskt te utan har mer karaktärer av björk och svarta vinbärsblad.

Kukicha har lägst koffeininnehåll av alla japanska teer och är därmed utmärkt som kvällsdryck!

Fritt översatt även kallat "kvistte" eller "fattigmans te".
Att det kallades "fattigmans te" berodde på att det innehöll mycket kvistar från tebusken. Dagens förädlade Kukicha framställs av rostade kvistar och stjälkar som sparas vid beskärningen av de tebuskar som producerar Gyokuro.
Kvistarna rostas i vedeldade ugnar och få på sätt en lätt smak av nötter och sötma. Smaken påminner lite om Rooibos. Eftersom tebuskarna beskärs tidig vinter har Kukicha även fått namnet "Vinterte".

De rostade kvistarna blandas med ordinär Sencha, vilken i sin tur bidrar med en frisk, lätt förnimmelse av barrskog och avnjuts antingen som en uppfriskade dryck eller serverad till måltider. Som måltiddryck har Kukicha, med sin distinkta smak även blandats med andra drycker (tex. juice) eller avsvalnat för att drickas som iste.
Kukicha är rikt på antioxidanter, innehåller minimalt med koffein och anses ha en avslappnade effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar